Världens ENDA hopp

Hopp om livet, eller? undrade hon sådär lite lagom spydigt där jag satt och just hade lagt pannan i djupa veck för att fundera på en grej…

Jag vänder frågan direkt till dig, käre läsare: Hur är det med dig? Har du nätt och jämt hopp om livet – att överleva från dag till dag? Eller har du ett större – eller mindre – hopp än så? När Barack Obama vann presidentvalet i USA för ett antal år sen talade han mycket om ”Change” och ”Hope” – för att få folket att hoppas på en bättre framtid (med honom vid rodret, förstås).

”Vi lever på hoppet” – ”Så länge det finns liv finns det hopp” – ”Vi får hoppas på det bästa” – ”Hoppet är det sista som överger människan” – är fina små ord vi försöker uppmuntra varandra med ibland. Men nog finns det ett större hopp i dig och mig än att bara överleva!? Vi hoppas att vi får ha hälsan, att våra barn ska få det ännu bättre än vi hade det, att vi ska få leva i välfärd och hållbara och fungerande familjer hela livet, ja – att vi ska få bönesvar på alla möjliga områden! Eller?

Häromdagen frågade jag ett gäng högstadieelever vad de hade för drömmar om framtiden. ”-Att bli framgångsrik”, svarade ett par killar. Det är härligt att höra att det finns en framtidstro i den unga generationen! Och att de hoppas på att klara utbildningen med goda betyg, få ett bra jobb eller skapa sig ett jobb själv och anställa andra och få ett växande ansvar, makt och inflytande i livet framöver. Jag blir super-inspirerad när jag hör unga människors framtidsdrömmar – det gör inte ett smack att det ibland blir lite orealistiskt. Drömmen är en motor åt rätt håll för en ungdom – och oss äldre också för den delen.

Jesus kom med både tro, hopp och kärlek men just nu fokuserar vi på hoppet. En gång sa Han till en lam man som hade ett minimalt hopp om att någonsin tillfriskna ifrån sin lamhet: ”Res dig, ta din bädd och gå!” Frågan är om Jesus inte närapå viskade de orden – eftersom det fanns många sjuka i närheten och det var bara den lame mannen Jesus just då skulle säga de orden till. I vilket fall fanns det så mycket kraft i orden – troligen utan att Jesus höjde rösten – att mannen genast steg upp och gjorde som Jesus sa! Några verser senare förklarar Jesus för en grupp fariséer att de ”varken har hört hans (Faderns) röst eller sett hans gestalt, och hans ord lever inte kvar i er eftersom ni inte tror på den som han har sänt.”

Härav kan vi förstå att när Ord kommer från Trovärdig källa fylld med Kraft – och vi tar till oss de Orden, ber ut dem och handlar på dem – då kan det hopp vi har på olika områden i våra liv – slå in!

Jakob säger att ”Trons bön ska bota den sjuke” och ”Den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan” – det ökar vårt hopp om bönesvar och ger oss lust att be.

Jesaja proklamerar: ”Han ger den trötte kraft och ökar den maktlöses styrka… de som hoppas på HERREN får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De springer utan att mattas, de vandrar utan att bli trötta”.

Psalmisten säger: ”de ropade till HERREN i sin nöd, och han förde dem ut ur deras svårigheter.” Och in i deras kallelse och smörjelse!, vill jag lägga till.

De Ord som har spridits över hela världen som utgår ifrån Fadern, Sonen och den helige Ande – och som blir till direkta tilltal ”i och genom en sänd” – är världens enda hopp! Jag kan inte sätta mitt hopp till någon världslig ledare eller organisation – aldrig så stor och mäktig – det enda hopp jag ser finns hos Jesus och hans fungerande församling.

Joh 5:1-9, 38; Jak 5:13-16; Jes 40:26-31; Ps 107:28-32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *