Samla dina barn

När en mor – och en far – samlar sina barn fylls barnen av trygghet. Ingenstans i hela världen är det så tryggt som hos pappa och mamma. Det fungerar på ett förunderligt sätt även åt andra hållet. Om en kvinna sover med sitt spädbarn i sitt hus är hon tryggare och lugnare än om hon skulle sova ensam. Det är inte logiskt, jag vet, men frid och trygghet sprider sig när kärleken mellan familjemedlemmar sprider sig.

Staten eller kommunen kan aldrig ersätta familjens roll när det gäller trygghetsskapande i samhället. Frånvarande pappor och mammor skapar stora hål av otrygghet och osäkerhet bland alldeles för många. Det kan leda till både till enorm fruktan och till kriminalitet, som alla vet.

Denna grundläggande längtan – att få samla sina barn – och ha det bra tillsammans, den har funnits med mänskligheten i tusentals år. Ja, jag tror för min del att den är gudomlig. En gudomlig längtan efter en gemenskap i frid och glädje mellan varandra.

Jesus grät och klagade: ”Jerusalem, Jerusalem, du som mördar profeterna och stenar dem som är sända till dig! Hur ofta har jag inte velat samla din barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna. Men ni ville inte.” Det är en Guds längtan efter sitt folk som hörs i denna klagan.

Detsamma kan vi höra i Josefs röst när han i den största ömhet och kärlek säger till sina bröder – som tidigare hade sålt honom som slav till Egypten – ”Kom hit till mig.” Det sa han inte för att sedan straffa dem – utan av kärlek till sina bröder.

I våra dagar – denna oroliga och i långa stycken vansinniga tid – sprider vår Far i himlen denna samma uråldriga längtan i kyrkor och familjer som håller sig nära Honom. Han samlar oss till sig i växande grupper av människor som förenas i sin längtan efter att ”bli samlade” och enade och utrustade och utsända – till att utföra Hans uppdrag i världen: Att rädda den genom att suga in så många som möjligt i den stora kärleken/räddningen/gemenskapen.

Ropa namnet på din stad – i bön inför Gud – så ska du få se vad som händer i atmosfären. ”Hos Gud finns makten, och hos dig, Herre, finns nåd”, säger kung David. Vår Far hör när vi ”ropar” i vårt inre…

Matt 23:37-24:2; 1 Mos 45:4-8; Ps 62:10-13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *